Založ si blog

Ako ušetriť na hypotéke ?

Ak patríte medzi ľudí, čo si od banky už niečo požičali, článok je venovaný práve Vám. Bez ohľadu na čo ste si požičali, určite ste prišli na to, že banka Vám neponúkla úver zadarmo. Málokto z nás si ale naozaj zrátal, koľko vlastne banke úver preplatí. Nie je výnimkou ak úver preplatíte raz toľko. V súčasnosti hypotekárny trh prekonáva svoje rekordy a preto sa budem venovať práve hypotékam. Hlavným dôvodom „hypotekárneho boomu“, sú nízke úrokové sadzby a stagnácia cien nehnuteľnosti. Nárast hypoték spôsobilo vyplácanie starých úverov novými tzv. refinancovanie. Dnes je úplne normálne, ak si klient prenesie nevýhodný úver do inej banky s lepšími podmienkami. Väčšina ľudí to ale nezrealizuje, pretože majú množstvo nezodpovedaných otázok. Oplatí sa mi to vôbec? Koľko zaplatím na poplatkoch? Ako dlho to budem vybavovať? Môžem to urobiť aj ja so svojím úverom? Pokúsim sa zodpovedať na tieto otázky a verím, že Vám pomôžu ušetriť peniaze a čas.

Aby ste si vedeli lepšie predstaviť, ako Vám môže refinancovanie ušetriť peniaze, uvádzam jeden konkrétny príklad. Klient si ešte v roku 2011 vzal hypotekárny úver vo výške 70.000€ na kúpu nehnuteľnosti(nebudeme uvádzať banku z dôvodu diskrétnosti). Splatnosť hypotekárneho úveru bola 30 rokov, pretože klient bol živnostník a z dôvodu nižších príjmov musel voliť danú alternatívu. Úroková sadzba bola 4,49% p.a. s fixáciou na 1 rok a splátka vychádzala 354€/mesačne. Po dvoch rokoch úveru už mal klient sadzbu 5,19% p.a. pričom mesačná splátka sa zvýšila na 383€/mesačne. Po analýze som klientovi odporučil zmenu banky a získal novú úrokovú sadzbu 3,59% p.a., čo predstavovalo splátku len 318€/mesačne. Mesačne tak vo svojom rozpočte ušetril 65€. Ak by sme porovnali preplatenie úveru na 30 rokov s pôvodnou úrokovou sadzbou 4,49% p.a.(-57.535€) a súčasnou 3,59% p.a.(-44.429€), v peňažnom vyjadrení by rozdiel činil 13.106€. To sú peniaze, ktoré sa ušetria na danom úvere, ak by sa úroková sadzba do budúcnosti už nemenila. Klient zvolil výmenu banky a na základe komunikácie som ešte odporučil, aby si nechal pôvodnú splátku a znížil si tak splatnosť úveru. Podarilo sa nám dobu splácania znížiť z 30 rokov na 23 rokov. Ak by sme to prepočítali, tak klient ušetril jednoduchým krokom až 26.712€. Už sami zvážte, ako by ste s ušetrenými peniazmi naložili.

Poďme ale k tomu, ako by ste mohli ušetriť aj vy a zodpovedať vyššie uvedené otázky. Či sa Vám to oplatí, predpokladám zodpovedal spomínaný príklad. Ako je to však s poplatkami ak by som chcel zmeniť svoju pôvodnú banku? Obrovská výhoda je, že banky pre refinancovaní neúčtujú klientom poplatok za vybavenie nového úveru. Poplatok, s ktorým sa môžete stretnúť, je poplatok za predčasné splatenie úveru vo vašej súčasnej banke. Štandardne si banky účtujú 5% poplatok zo zostatku úveru. Ak však vyplácate úver pri zmene fixácie, máte to bez poplatku. Ďalšou výhodou je, že v niektorých bankách nepotrebujete dokladovať svoj príjem a odpadáva Vám aj vypracovanie nového znaleckého posudku, nakoľko banka akceptuje aj ten pôvodný(pozn. nie všetky banky).

Veľa ľudí môže odradiť čas, ktorý by museli venovať tomu aby si porovnali všetky banky a vybrali to najlepšie. Ak sa do toho pustíte sami, prajem Vám pevné nervy. Dnes sa podmienky v bankách menia tak rýchlo, že to čo platilo pred mesiacom už dnes neplatí. Možno natrafíte na prvú banku, ktorá Vám dá lepšie podmienky, ale čo ak iné majú podmienky ďaleko lepšie? Moje odporúčanie, nechajte si poradiť od odborníka a ušetríte množstvo času.

Aj napriek tomu, že v súčasnosti sú úrokové sadzby na našom trhu najnižšie, stále si naše banky účtujú vyššie úrokové marže, ako banky v EU. Či budú úrokové sadzby do budúcnosti klesať, alebo stúpať nevie odhadnúť asi nikto, ale momentálna situácia Vám umožňuje ušetriť na úrokoch významnú časť peňazí, preto zvážte či aj na vašom úvere nepreplácate zbytočne veľa.

Chystáte sa na dovolenku? Nezabudnite na cestovné poistenie!

15.06.2015

Ak sa chystáte na dovolenku, prečítajte si týchto pár riadkov a možno Vám to zachráni dovolenku. Niektorí chodia na dovolenky aj viac krát za rok, niektorí raz za rok a je veľa takých, ktorí sa dostanú na dovolenku len raz za niekoľko rokov. Preto Vám chcem dať niekoľko rád, aby sa z dovolenky nestala katastrofa. Čo si máte zo sebou zbaliť a koho vziať so sebou, to [...]

Zrušili ste životnú poistku a nedostali ste ani cent?

05.02.2015

Dnes už asi každý má skúsenosti s poisťovňami, či už dobré alebo zlé. Na začiatku, kedy sa rozhodujete či sa poistiť alebo nie, je ponuka poisťovní veľmi lákavá. Ukážu Vám koľko si nasporíte, aké výnosy budete mať a koľko peňazí Vám vyplatia, keď sa stane poistná udalosť. Ale či to tak naozaj bude, zistíte až v momente, že sa niečo stane. Až tu sa [...]

Kreditná karta ÁNO alebo NIE ?

03.02.2015

Väčšinu z Vás určite oslovila banka, že máte možnosť získať kreditnú kartu s určitým úverovým limitom. Je to štandardný postup banky, ak ste pre ňu zaujímavý klient a chcú na Vás niečo zarobiť. Ak patríte medzi ľudí, ktorí už kreditnú kartu využívajú, zrejme budete súhlasiť s tým, čo v tomto článku rozoberiem. Na začiatku by som rád vysvetlil čo je [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

japlatimfer

Neplaťte za svoje finančné produkty zbytočne veľa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 16164x
Priemerná čítanosť článkov: 4041x

Autor blogu

Kategórie